Hellige tre kongers feiring
Den 6. januar, trettendedag jul, markerer slutten på jula og er tradisjonelt sett på som De Hellige Tre Kongers Dag. I Bibelen står det at det var tre vise menn som kom til Jesu krybbe, men i følge gammel tradisjon sies det at det var tre konger; Kaspar, Melchior og Baltazar, som representerte de tre verdensdelene som var kjent på den tid.
Hølens tradisjon som markerer avslutningen på julen, går tilbake til 1995. Hellige tre Kongers feiring er kanskje mer utbredt i andre land, men anledningen som feires er altså de hellige tre konger som følger julestjernen og finner fram til det nyfødte barnet. Siden vi snakker om relativt store avstander, er barnet nesten tre uker før de kommer frem. Og det er jo egentlig beleilig for oss at det da kan være på tide å rydde ut julen og ta fatt på det nye året. Men ikke uten en feiring!
Nå er vi så heldige i Hølen, at de ærverdige konger legger veien om Hølen på veien til barnet den lørdagen som faller nærmest trettendedag jul. Og de har med seg sine følger, siden ingen ærverdig konge bare kan sette seg på en kamel og finne veien alene. Kanskje havner de i Hølen fordi vi setter kameler høyt i ære her – den er jo vårt selvvalgte bygdedyr – eller kanskje driver de hit av seg selv om kamelene får finne sine egne veier? I alle fall har vi æren av å besøkes av de hellige kongene i all sin prakt, og de vil være strålende verter og sørge for at vi får forfriskninger. I følget har kongene også med seg sine egne narrer. Og akkurat som med kamelene, vet vi å sette pris på narrene – som heller ikke regnes blant de ærverdige i følget – fordi de er akkurat det de er. Både narrer og kameler har sine egne mål og formål, og vi i Hølen vet å sette dem like høyt som all kongelig prakt og ærverdighet – for glede og standhaftighet har sin egen verdighet.
Hei
Gikk H3K av stabelen 4/1, eller skal det feires 11/1 ?
MVH : Lars i Moss