Slipp Jimmy fri

Her er en omtale av Slipp Jimmy fri, som vises på Hølen film- og sirkusfestival 27. oktober, kl. 21:15.

År: 2006
Teknikk: Dataanimasjon
Regissør: Christopher Nielsen

Slipp Jimmy fri er en norsk animasjonsfilm fra 2006. Manusforfatter og regissør er Christopher Nielsen – serietegner, dramatiker og satiriker. Noen av typene i filmen hadde Nielsen jobbet med i mange år, først som tegneseriefigurer og senere i animasjonsfilmen Narverfredag og i NRK-serien To trøtte typer TV-spessial.

Filmen hadde en trang fødsel – prosjektet vokste til å bli den til da dyreste filmproduksjonen i Norge noensinne, og filmen ble gjort ferdig i London, med engelsk lydspor og britiske og amerikanske skuespillere som Jim Broadbent, Kyle MacLachlan og Woody Harrelson. Den norske dubbingen gjordes av blant andre Anders T. Andersen, Jan Sælid, Janne Rønningen og Mikkel Gaup. Produsent var Håkon Gundersen og Lars Hellebust, produksjonsselskapet Storm Studios. Originalmusikken er av Simon Boswell. Filmen vant en Amanda i kategorien beste film 2006, og tok også hjem prisen for beste animerte helaftens film i Annecy-festivalen 2007.

Odd og Geir, de småkriminelle blandingsmisbrukerne som vi kjenner fra før som To trøtte typer, blir oppsøkt av Roy Arnie, en bekjent som nå jobber for en avdanket russisk sirkusdirektør, Stromowski. Han får med seg de to pluss kompisen Kælle, og de kjører nordover, hvor sirkuset befinner seg. Hovedattraksjonen på sirkuset er elefanten Jimmy, som etter å ha blitt foret med piller i mange år for å roes ned eller kvikkes opp, er blitt narkoman.

En gjeng militante dyrevernere under ledelse av den smått psykopatiske Marius er også på vei mot sirkuset, for å befri Jimmy. Elefanten har i mellomtiden rasert sirkuset og blitt låst inne. Dyrevernerne befrir Jimmy, som slår ned Marius og stikker av. Roy Arnie og hjelperne hans prøver å finne Jimmy, og det kommer fram at Roy Arnies engasjement i Jimmys skjebne skyldes at han vil ha tak i et parti heroin som er sydd inn under elefanthuden. De finner Jimmy, klarer å lokke ham inn i en varebil og kjører av gårde, men elefanten får bilen til å krasje og stikker av nok en gang, opp i fjellheimen. Her møter han en sympatisk elgokse som tar seg av den forkomne elefanten som plages av fryktelige abstinenser. Elgens omsorg og oppmuntring gir Jimmy nytt liv. Imidlertid er han truet ikke bare av Roy Arnie, men også av tre samer fra samemafiaen, som også vil ha kloa i heroinet.

En tredje fare for elefanten er en gjeng trønderske jegere, med den beryktede slåsskjempen Hold Brillan i spissen. De er på leting etter elg på vidda, samtidig med at Marius og dyrevernerne er på sporet av elefanten. Alle de involverte møtes til slutt til et forrykende oppgjør i Fjellheimen, og slutten skal ikke røpes her …