Barnefilm på filmfestivalen

Vi viser The Cook av Buster Keaton og Disneys Dumbo fra kl. 16:30 på filmfestivalen lørdag 27. oktober.

Buster Keaton (Joseph Frank ”Buster” Keaton 1895-1966) var en amerikansk komiker, filmskaper, produsent og forfatter. Han er best kjent for stumfilmene sine, hvor varemerket var fysisk komikk, med et konsekvent stoisk, uttrykksløst ansiktsuttrykk. Han fikk kallenavnet ”The Great Stone Face”.

Han ble av kritiker Roger Erbert kåret til tidenes største skuespiller-regissør, mye grunnet hans produktive periode fra 1920-129, hvor han laget filmer uten stans.

 

The Cook (1918) er en stumfilm med Roscoe ”Fatty” Arbuckle og Buster Keaton. Filmen er en slapstick komedie og handlingen foregår på en eksklusiv resturant med Arbuckle som kokk og Keaton som kelner.

Den inneholder Arbuckles favoritt mat-sketsjer og masse flotte scener med Keaton.

Man trodde filmen var tapt i flere tiår før det ble funnet en noe skadet kopi i Det Norske Filmarkivet.

 

Dumbo er en animasjonsfilm produsert av The Walt Disney Company og utgitt 23. oktober 1941. Filmen er den 4. i rekken av Disneys klassikere og handler om en elefant som kan fly med ørene. Filmen er basert på en barnebok av Helen Aberson, som var meget kort og kun inneholdt noen tegninger med litt tekst.

Filmens hovedperson Dumbo blir ertet av de andre dyrene i sirkuset for sine store ører, og hans eneste venn (bortsett fra moren) er musen Timothy.

Men når det viser seg at han kan bruke ørene til å fly med får historien en ny vending…

Filmen har en enklere visuell stil enn de foregående filmene til Disney (bl.a. Fantasia og Pinoccio) , og er Disneys korteste langfilm noensinne (64 minutter). For at tegnerne skulle få til bevegelsene til elefantene, leide Disney inn ekte elefanter inn I studioet som tegnerne kunne se etter.

Dumbo er også visstnok en av Christoffer Nilsen (Slipp Jimmy fri) sine favorittfilmer.